duminică, 12 septembrie 2010

Părintele Dumitru Stăniloae despre căsătorie

Iată  un articol interesant preluat de pe crestinortodox.ro, al cărui autor este Părintele Stăniloae:

Casatoria ca legatura naturala pe viata intre un barbat si o femeie


Câteva spicuiri:

"Casatoria ca legatura naturala pe viata intre un barbat si o femeie se intemeiaza pe faptul ca barbatul si femeia numai impreuna alcatuiesc umanitatea completa. "Nu e decat o suferinta, a fi singur". Nici Dumnezeu nu e o singura persoana. Caci in acest caz n-ar fi iubire, ba n-ar fi peste tot persoana, deci Dumnezeu. De aceea nici omul n-ar fi chipul lui Dumnezeu, daca ar fi o monada inchisa. In acest caz existenta lui ar fi un chin, daca ar mai exista peste tot."

„O căsătorie care nu-și răstignește statornic lăcomia și autosuficiența proprie și nu se depășește pe sine prin această năzuință nu e o familie creștină. După învățătura creștină, păcatul propriu al familiei de azi nu este divorțul sau lipsa de „acomodare", sau „sălbăticia spirituală", ci autoadorarea familiei, refuzul de a vedea căsătoria ca orientată spre împărăția lui Dumnezeu.

Există o pornire de a face „totul pentru familie", dacă trebuie, chiar a fura. Familia nu mai e spre slava lui Dumnezeu, ea a început să nu mai fie o intrare sacramentală în prezența Lui. Nu lipsa de sfială sfântă față de familie face ca divorțul să apară ca un proces aproape natural, ci această autoidolatrizare a familiei face ca familia modernă să se sfărâme așa de ușor; este acea identificare a familiei cu succesul și cu refuzul de a purta crucea.

O căsătorie creștină se încheie între două persoane, iar fidelitatea celor doi față de al treilea-  Dumnezeu - îi păstrează pe aceștia într-o adevărată unitate între ei și cu Dumnezeu." Propriu-zis Hristos este cel care săvârșește Taina căsătoriei, dar o săvârșește unindu-i pe cei doi în sine și ca atare El rămâne permanent ca mijloc de unire între ei. Dacă ei se despart de El, se slăbește și unitatea între ei."

Articolul se poate citi în întregime pe: http://www.crestinortodox.ro/nunta/casatoria-legatura-naturala-viata-intre-barbat-o-femeie-68990.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu